domingo, 28 de abril de 2013

El cargol fonambulista- K´s choice


“ A la gente no le gustan las cosas demasiado diferentes, y menos aún la gente que se cree diferente. Aunque las aprecien como espectáculo, se trata solo del placer del mirón. Para ellos, ir a ver a la mujer con dos cabezas viene a  ser lo mismo que asistir  a un accidente. He visto a muchos hombres aplaudiéndola, pero a ninguno que se enamore de ella”.
( Mathias Malzieu)


El cargol fonambulista

Havia acabat just de ploure. El cargol  estava segur que les  filles dels núvols haurien pinzellat de verd intens, una per una, totes les fulles per on ell acostumava a patinar.

 Les havien deixat anar sense  saber on anirien a parar. A la terra per morir per amor, a dins d´una galleda oxidada per composar la banda sonora de l´enyor, o per apuntar que la bellesa pot quedar escrita en cada petita bombolleta d´aigua.

Tot allò que no podia veure des de la finestra de les golfes s´ho imaginava. Amb el temps havia après a traspassar tots els vidres abans que s´entel.lessin i quan tornava , els seus sospirs creaven pàgines en blanc on dibuixava cors efímers i noms secrets.

Però els seus vents no eren tristos. Preferia quedar-se dins, enlairat en la seva  corda , fent equilibris per no caure.

De fora podia semblar que era un cargol solitari, tímid,  inadaptat, un tràgic potencialment suïcida que s´exhibia perque li fessin cas.

Potser havia estat així alguna vegada, abans que sabés que n´hi havien molts que l´estimaven quan no estava penjat a les  altures.

No podia evitar pujar-hi  però ara només jugava. I ho feia per ells, per poder baixar quan li plagués i  trobar-los sempre allà, llestos per somriure, per ballar plegats la dansa de la pluja , sense la pluja.




sábado, 27 de abril de 2013

Paramore-Still into you

M´agrada aquest disc. Em dóna molt bon rotllo...
I que alguns facin la feina per mi em mola que no vegis!

Pd.- Felicitats a totes les Montse que passin per aquí!

jueves, 25 de abril de 2013

Rachael Yamagata- Has it happened yet?


Una petita meravella ( i un petit rotllo) per un dia de pluja

 De la  Rachael Yamagata he penjat dues  cançons en el bloc, un preciós duet  amb el Ray Lamontagne que es diu precisament DUET i una altra joia amb una lletra tremenda que es  diu THE ONLY FAULT( si no les  heu escoltat no us les perdeu que són la repanotxa de bones)

Aquest mateix any ha tret un EP que es diu “Heavyweight” que es una delicia i de la que em posaré ara  mateix a traduir  aquesta “Has it happened yet”.

Hauria d´aprofitar aquesta hora del migdia  per treballar i avançar feina.  Però perquè si estic fora del meu horari laboral? Un estrany sentit de la responsabilitat? Un quedar bé amb el meu jefe i els meus clients, que no s´esperin gaire i que les coses estiguin ben fetes?

En el rera fons només hi ha la gran teoría de la contraprestació, el “quid pro quo” més estricte. Una palmadeta a l´esquena?

L´altre dia li explicava al meu fill gran Arnau que ara que  aviat començarà a festejar( amb èxit segur)  hauria de saber distingir què és estimar. Que no es  fixés en els t´estimo, que això només són paraules. Que sabria que l´estimen de veritat  només  amb dues petites regles: 1) quan  per estimar no li exigissin res a canvi i 2) que el que l´estimés fes alguna cosa que li suposés un esforç, alguna cosa que de ben segur no faria si no ho fes.

 No ho sé si ho va entendre amb els gairebé 15  anys que té  però és igual, els Bagué  amb l´edat som històricament uns pelmes de puta mare.

Donç al lio!... repeteixo, aquesta  cançó és una petita  gran delicatesen

Encara no ha  passat?

( Has it happened yet?- Rachael Yamagata)


Encara ningú ha compartit el nostre llit?
Va ser potent?  Va ser calent?
Comprova l´hora en el rellotge
que jo acostumava a ajustar
a  la jaqueta que jo et vaig comprar.

I només  per tu quan estava de gira
per recordar-te que no m´oblidava
de les coses que vaig compartir amb tu.
Encara ningú ho ha fet?

No ha trobat encara ningú aquelles  sabates vermelles?
Han trobat les meves cigarretes?
Has tornat al  restaurant que anavem
quan ens vam trobar per primer cop?

Estàs començant a  fer promeses?
Has començat a  fer apostes
de que serà millor la propera vegada?
Encara ningú ho ha fet?

Encara no ha passat?
M´estic preparant  a mi mateixa per canviar!
Encara no ha passat?
Estic intentant començar de nou!
Encara no ha passat?
Està vivint ella amb el que va ser meu?
Oh, si encara no ha passat
Ho farà a la llarga

Tinc males notícies pel meu cor.
Quan dues vides s´han destrossat
No hi ha res que puguis protestar
I no importa  que  ho trobis a  faltar
Mai més res serà el mateix.

 Ha trobat algú la  manera d´arribar a tu?
Sap algú el que tu necessites?
Algú significa més per tu
del que significava per nosaltres?
Estàs començant a fer les promeses
que tu em vas fer a mi?
Algú ha trobat el secret?
Encara no ho ha fet ningú?

Encara no ha passat?
M´estic preparant  a mi mateixa per canviar!
Encara no ha passat?
Estic intentant començar de nou!
Encara no ha passat?
Està vivint ella amb el que va ser meu?
Oh, si encara no ha passat
Ho farà a la llarga



miércoles, 24 de abril de 2013

Manel.- Ja era fort

Aquesta setmana apreta la feina però he tingut temps d´escoltar l´últim dels Manel.

Trobo que és un treball més lineal i on els textos no són tan brillants  però està més ben musicat que els anteriors.

Em quedo amb aquesta cançó, senzilla, però amb una lletra magnífica

I us ho diu un que abans era fort.


lunes, 22 de abril de 2013

Setanta Felicitats Glòria

Sé que sempre faig tard en tot  i em guardo els dos petons que et faré quan et trobi, sigui quan  sigui.

Però per felicitar-te et dedico aquesta  cançó que escoltava quan  era  petit en el Seat 131 dels meus pares. Era un marrec però encara la tinc com una de les meves preferides...

Engega aquesta ràdio virtual. Tots els que t´apreciem  esperem que t´agradi!!!!

Repeteixo. Els petons me´ls guardo


jueves, 11 de abril de 2013

En Jinks i en Willy

En Jinks i en Willy

Una de les tàctiques preferides del Sr Jinks quan  anava més cremat que la pipa d´ un indio era entretenir-se en comptar les llavors d´ un kiwi.

 L´ instint licàntrop ja hi era ja però fracassava sempre. Les dones el deurien veure com el Dalai Lama de la manada. I si el penjat del Tibet comptava sempre les mateixes boletes, perquè el Sr Jinks no podia comptar les llavors d´un Kiwi?

De tant posar ullets infructuosament( o potser degut a aquella cilindrica llegenda urbana que explicaven els capellans) cada dia era més curt de  vista. A  una distància normal , del kiwi només podia distingir-ne  un blandiblub psicodèl.lic

 Així doncs se l´ havia d´ apropar als ulls . Algunes vegades ho feia com si el kiwi fos un microscopi, d´ altres com  si es tractés d´ un prismàtic.  

El fet que les llavors estiguessin en el costat sucós  del kiwi li comportava un doble problema. El primer  era que quan el Sr Jinks es concentrava es quedava sempre amb la boca mig oberta.  Havia d´ apropar-se´l lentament als ulls per trobar el focus precís per poder veure les llavors i no  una bola de plastilina usada a P3.

El segon problema era d´ una immadura incontinència. Si la fruiteta era jove i verda (no us imagineu els dos adjectius sense conjunció  si us plau, que no existeixen) desprenia la seva habitual prepotència  i mala llet, que en idioma fruiter es tradueix per acidesa.

Clar,  la imatge del Sr Jinks  amb la boca oberta , amb els ulls persiana amunt persiana avall  ploriquejant per un puto kiwi podia ser, amb imaginació, divertida. Pero eròtica eròtica, no era.

En aquestes, quan ja ho tenia tot controlat i  gairebé havia  desfullat ( Nota de l´ autor)  tot aquell sodoku , va veure com una  figura borrosa  venia cap a ell.


Nota de l´ autor; afortunadament no existeix el verb amb "o". No es pot desfollar el follat! Ho sento…..


 Fins que no la va tenir a mig metre el Sr Jinks continuava amb la boca oberta mentre amb la llengua intentava treure´s el suc de kiwi que li baixava per la nàpia.

Quan va conèixer qui era va deixar anar un "hòstia puta!!!" , va llençar amunt el kiwi i  va néixer una nova estrella, jove i verda, en el firmament.

Willy De Ville!!! Però què collons fas aquí si estàs més mort que el cony de   la reina?

El pobre bufava mes que una partera, els ulls injectats de terror, les mans a nivell 9 de l´ escala de Richter. El Sr Jinks, volent-se fer el gracios( que no ho era)  va dir-li ... què noi: Demasiadoooo corasssooon?

Al Willy no li va fer ni puta gracia.  Repetia posseit  "només li he dit que no " , “ només li he dit que no"....

Quan en Jinks anava a demanar-li que s´ expliques una mica més va escoltar uns crits que venien de lluny recordant al Sant Marit de la cabra.   S´ havia d´ estar molt xalada per confondre bigoti amb perilla.

El Willy va repostar suc de kiwi. Abans de  tornar a marxar va dir-li al  Sr Jinks quelcom que no va entendre gaire be:

PER LA NIT NO ES POT GRATINAR  EL BROQUIL. NO TE´L MENGIS TU SOL , I SI HO FAS , DIGUE-LI.

Mentre rumiava si aquelles paraules eren un dogma, un enigma, una profecia o un peta caducat, el gran Willy de Ville  ja no hi era. Un estel de pols va escriure el seu cami( ei .... poeta...)

En aquestes , els xisclets de la cabra pirada anaven "in crescendo"  fins formar una figura  desequilibrada que en Jinks intuia a l´ horitzó.

L´ enfocament va ser cruel. El nostre amic trigarà en esborrar aquella imatge del seu cap.  Era un pájaro? Era un avión?

NO. Era un extra de "Walking dead" corrent  amb les tetes enlaire.( Deuria tenir una edat perque mentre una teta pujava l´ altra baixava).

Però el que va impactar mes al Sr Jinks no va ser l´ escuma per la boca  ni el grafiti de maquillatge  . Com podia córrer amb aquelles benes compresives de lycra a les seves cames  ?  Com podia córrer  amb aquells talons  més prims que l´espina d´ una sardina sense perdre l´equilibri?   Com podia córrer i alhora ventar els braços  sense matar-se?

El Sr Jinks, de la impresió,  va tenir un lleu rebombori d´estómac . I aleshores va entendre l´ enigma del Willy. Pobre, quin sopar més traidor. Qualsevol postura hagués detonat la bomba!!!

Es va mirar la meitat del kiwi que encara tenia a la mà i el va esclafar amb ràbia al bell mig del camí . El tacó va trobar la pela i la llet que es va fotre  la col.lega va ser de concurs.

El Willy de Ville havia guanyat un temps  preciós en la seva fugida. La Sra cabra va trigar molta estona en aixecar-se. No es trobava l´altra teta.-


I aquesta altra va dedicada al meu fill Albert, que aquesta setmana ha  estat malaltó  per culpa d´un virus a la panxa( no del broquil).

Sentir-lo cantar aquesta cançó quan anem en cotxe és una passada. 

Has heretat el bon gust del papa xaval!!!, però si et plau:  No li diguis a la mama....


miércoles, 10 de abril de 2013

El Sembrador( el somni de Phildel):


El Sembrador( el somni de Phildel):

Diuen que  hi havia una vegada un somni que no tenia paisatge. Estava quiet a la punta dels dits, nerviós i inquiet com un pianista abans del concert.

Podria haver convertit aquells  dits en les bataques d´un tambor o en un cruel  rellotge anunciant un compte enrere. Però a la punta dels  dits tenia un somni.

No podia anar enlloc, ni tampoc quedar-se. Sabia que hauria de marxar, que no es podia quedar tancat a la punta dels  dits teclejant poemes d´amor.

El somni  va recular i li va posar nom i cognoms . Es va desvestir, molt a poc a poc, sense miralls. La seva execució estava propera

Quan va caure ningú recorda qui el va abatre i cap poeta ha sabut trobar el seu cadàver.

Només  de  tant en  tant  hi han somnis que  troben el seu paisatge, que tot i saber-se moribunds, tenen un moment per ser qui són, somnis lliures.

El sembrador pren cura de que cada lliri vermell que planti  faci la justicia que se li  pretén.

Diuen que l´han vist enfeinat i content, que ja no se´n recorda que una vegada , a la punta dels dits, tenia un somni


jueves, 4 de abril de 2013

CLASSICS DYLAN- IS YOUR LOVE IN VAIN-ABANDONED LOVE

M´encanta Cohen però Dylan és el meu número 1  indiscutible.

No es tracta de  ser intel.ligent si no de saber el nom i cognoms de les coses.

Els sentiments no tenen intermediaris



És el teu  amor en va?
( Is your love in vain ¿)


De veritat m´estimes o només  demostres bona voluntat?
Em necessites la  meitat del que dius o és que  t´estàs sentint culpable?
M´he cremat abans i sé de què va aquest rotllo
així que no em sentiràs  queixar-me.
Podré comptar amb tu o és el teu amor en va?

Ets tan ràpida que no pots veure que de vegades necessito estar sol?
Quan estic a la  foscor, perquè hi has d´entrar?
Coneixes el meu món? Saps com  sóc?
O bé t´ho he d´explicar?
Em deixaràs  que sigui jo mateix o és el teu amor en va?
Nena, jo  he estat a les muntanyes,  he estat en el  vent,
he estat dins i fora de la  felicitat,
He  dinat amb reis, he fet  ofrenes
I  res d´això  m´ha impresionat massa….
Està bé, agafaré l´oportunitat i m´enamoraré de  tu.
Si acabo sent  un idota em podràs agafar la nit,
També em podràs agafar el matí si vols.
Pots  cuinar? Pots  cosir? Pots fer créixer les flors?
Que no entens el meu dolor?
Vols arriscar-ho tot o és el teu amor en va?

Una petita curiositat


Amor abandonat
( abandoned love)
Puc  sentir com  gira la clau.
M´ha enganyat el pallasso que porto dins meu.
Pensava que tenia raó però estava equivocat,
alguna cosa em diu que estic encadenat.
El meu Sant Patró està lluitant amb un  fantasma.
Sempre  està  fora quan més el necessito.
Sobre  el turó s´aixeca la  lluna
però el meu cor  em diu que encara t´estimo.
Vaig arribar a aquesta  ciutat amb la lluna  encesa.
Quan et veig pels carrers començo a defallir.
M´encanta veure com et vesteixes darrera el mirall.
Em deixaràs entrar a la  teva habitació
una última vegada  abans que desaparegui?
Tot el món porta una disfressa
per amagar el que s´han deixat darrera els seus ulls,
Però nena, jo no puc obviar qui sóc.
Allà on vagin els nens, jo els  seguiré.

Marxo en la desfilada de la Llibertat
però com més t´estimo menys lliure sóc-
Quant temps hauré de patir aquest abús?
Em deixaràs veure´t somriure una última vegada abans no et perdi?.
He renunciat a  aquest  joc. He de marxar.
El Sant Grial és una  fantasia.
El tresor no pot ser trobat pels homes que el  busquen
i els seus Déus estan morts
i les seves reines estan a missa.
Ens vam sentar en un cine buit i ens vam besar.
Et vaig demanar si us plau que m´esboressis de la teva llista.
El meu cap em diu  que és hora de canviar
però el meu cor em diu
que t´estimo encara que siguis rara de collons
Una altra vegada és mitjanit a prop del mur
Treu-te tot aquest maquillatge  i el teu xal.
Faràs el favor de  baixar de la trona on estàs sentada?
Deixa´m sentir el teu amor  una vegada més
Abans no l´abandoni..,

Nota tècnica: Els Everly Brothers canvien l´ordre de les últimes  estrofes. L´original és com l´he traduït-